joi, 23 ianuarie 2014

Istoric - masini ale epocii Ceausiste


Acum sunt considerate masini clasice, istorice. Pot fi inmatriculate cu brevet de la Retromobil si intorc multe capete daca ies pe strada. Si asta pentru ca au disparut dintre noi, pentru ca sunt rare, duse la Remat sau pur si simplu uitate, ruginite, in vreo curte parasita... Dar sunt masinile care, cel mai probabil, ne-au transportat acasa pe fiecare dintre noi, de la maternitate. Iata principalele 10 masini ale epocii Ceausiste.
Pe vremea cand un salariu de inginer de gradul III, adica cel mai bine platit, era de 4860 de lei, pe vremea cand un inginer normal castiga 2200 de lei, cand un televizor alb-negru Diamant 264 costa 4200 de lei, cand masina de spalat Alba Lux 7 cu storcator era 3200 de lei si un litru de benzina costa 1,2 lei, parintii si bunicii nostri conduceau niste autoturisme putin mai diferite fata de noi. Niste masini pe care astazi rar le vedem pe strada, iar atunci cand le putem admira, in cadrul diverselor evenimente dedicate masinilor clasice, ne uitam la detalii si le apreciem. Pentru ca ne imaginam cum mergeau batranii nostri cu acele vehicule, exact pe unde mergem si noi azi: la mare, la munte, traversau Transfagarasanul si Transalpina, fara sa faca mofturi de aer conditionat si mufe USB.
In Romania anilor '70-'80 existau multe feluri de masini, de toate marcile. Erau chiar si modele scumpe, precum Chevrolet Corvette sau Mercedes-Benz SL, proprietari fiind anumiti doctori din suita raposatului. Insa erau exemplare rare, foarte putine, de masini scumpe, in timp ce tot omul de rand se plimba zi de azi cu un automobil de buget, in general romanesc sau sovietic. Marci precum Dacia, Olcit, Lada, Moskvich, Wartburg, Trabant, Volga, Skoda, Fiat, Volkswagen, Renault sau Opel erau destul de intalnite. Existau chiar si importatori de autoturisme si chiar liste de dotari optionale. Bani trebuia sa ai, la fel ca si in ziua de azi.

  • O dacia 1310 costa 75.000 de lei in anii '80
  • Plateai avans de 70.000 de lei
  • Erai trecut pe o lista de asteptare care dura si 5 ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu